Naprawde milo jest byc w kraju gdzie bycie Polakiem to nie lada zaszczyt. Kazdy wykazuje tu duze zaineresowanie tym ze jestesmy z Polski, Meksykanie sa dla nas niezwykle mili i staraja sie pomagac w naszej podrozy.
Meksiko City, wbrew naszym obawom i ostrzezeniom innych, okazalo sie wcale nie takie straszne ale rzeczywiscie wielkie. Na szczescie swietnie trafilismy z noclegiem, przyjela nas Alisa z Couchsurfing, dzieki niej spedzilismy bardzo fajne 2 dni w stolicy Meksyku.
Pierwszej nocy koledzy Alisy zaproponowali wypad na jakies dobre i tanie jedzenie na co od razu chetnie przystalismy, a dopiero potem zobaczylismy ze jest juz po trzeciej w nocy!, sami nie wiemy kiedy zlecial nam caly wieczor, tak milo sie gadalo. Meksyk noca to calkiem nieglupi pomysl, nam podobal sie najbardziej, zero tlumow (wlasciwie w ogole zero ludzi:) Cisza, spokoj po pysznym jedzonku moglismy podziwiac miasto..
Drugi dzien od rana spedzilismy na nogach, starajac sie zobaczyc jak najwiecej miasta za dnia. Wieczoerm juz ledwo zipiac dotarlismy do domu Alisy odwiedzajac po drodze Polska (dosyc popularna) restauracje, gdzie kiedys stolowal sie Jan Pawel II .
Nastepnego dnia postanowilismy ostro ruszyc na przod, ale los jak wykle splatal nam figla. Dosyc szybko zatrzymal sie gosc, ktory akurat jechal na weekend nad pobliskie jezioro i zaprosil nas do swojego domu. Dlugo nie trzeba nas bylo namawiac, Chiapas nie zajac nie ucieknie a dzien odpoczynku nad jeziorem wydal nam sie bardzo kuszacy. Spedzilismy z Sergio caly dzien, poplywalismy w jeziorku, zabral nas do miasteczka na swietna kolacje i zabral do znajomego, ktory zagral dla nas kilka meksykanskich szlagierow na gitarze. Jedynym mankamentem bylo ze Sergio przez caly ten czas ostro drinkowal i zastanawialismy sie czy da rade wrocic, na szczescie Meksykanie chyba maja jeszcze mocniejsze glowy niz Polacy i bylo ok:)
Kolejnego dnia dojechalismy do Acapulco, miasto zwiedzielismy noca a rano postanowilismy wyruszyc dalej zeby wreszcie dojechac do Chiapas bo jakos ostatnio sie slamazarzylismy..